Șase goluri pot fi suficiente pentru calificarea în finala EHF European Cup

Sâmbătă după-amiază, Sala Polivalentă “Lascăr Pană” din Baia Mare a fost gazda partidei dintre CS Minaur și Alingsas HK (Suedia), prima manșă a semifinalei EHF European Cup. Minaur s-a impus cu 34-28 (19-12), iar cele șase goluri reprezintă un ecart important în favoarea trupei pregătită de Alexandru Sabou, în tentativa de a juca o nouă finală de cupă europeană după cele din 1985 și 1988 (ambele câștigate).

Trebuie să fi precaut mereu când este vorba despre o echipă din Suedia, mai ales una care s-a descurcat foarte bine cu Potaissa Turda, eliminând-o din competiție. Ni s-a spus din mai multe locuri că Alingsas si Minaur ar fi de valoare sensibil egală și că detaliile vor face diferența. Cam așa și e deși, după meciul tur, parcă ne vine să spunem că Minaur este un pic peste.

Jocul a început într-o notă de echilibru evident, cu egaluri și cu avantaj de unul sau de două goluri pentru oaspeți, asta și datorită unor ratări din situații clare: 5-7 (10). Au urmat nouă minute de excepție pentru Minaur, care s-a apărat excepțional, Buzogany a prins tot ce a trecut de apărare, iar pe faza de atac totul a mers ceas. Rezultatul? Șapte goluri consecutive pentru băimăreni: 12-7 (19). Chiar dacă suedezii n-au cedat, nici echipa noastră n-a lăsat piciorul de pe pedala de accelerație, iar de la 15-10 (25) a mai reușit o serie de patru goluri, având în min. 29 un neverosimil 19-10. Ne-am pripit puțin pe finalul primei părți și oaspeții au marcat de două ori: 19-12.

Repriza a doua aduce din nou o distanțare la 9 goluri: 22-13 (35). Din păcate, au urmat niște greșeli de arbitraj, ratări ale băieților noștri și două eliminări pentru proteste și s-a ajuns la 23-18 (40). Minaur se adună, încearcă să pună o distanță cât mai mare între ea și adversară, se ajunge la 31-23 (54), dar oapeții reduc distanța la 6 goluri. Ultima fază din meci e o ratare de pe extrema stângă a lui Thor, cel care până atunci avea un procentaj maxim: 8 din 8. Cine știe? Poate fi un gol decisiv.

CS Minaur Baia Mare – Alingsas HK: 34-28 (19-12)
  • Sala Polivalentă “Lascăr Pană” din Baia Mare; cca 1.300 spectatori
  • Arbitri: Emil Aghakishi și Ernest Aghakishi (Azerbaidjan). Delegat EHF: Ioannis Meimaridis (Grecia)
  • Aruncări de la 7m: 9-0 (transformate: 8-0; a ratat Csepreghi). Minute de eliminare: 6-8
  • CS Minaur: Barna Buzogany (15 intervenții) – Stevan Vujovic 9, Alexandru Csepreghi 9 (8 din 7m), Milan Kotrc 6, Călin Căbuț 3, Stefan Vujic 3, Anderson Mollino da Silva 2, Tomas Cip 1, Gabriel Massuca Teca 1, Tudor Buguleț, Robert Nagy, Ștefan Huta, Erik Pop. Nu au jucat: Anton Terekhov, Răzvan Pop, Mihai Bușecan. Antrenor: Alexandru Sabou
  • Alingsas: Rickard Daniel Frisk (8 intervenții), Emil Holmberg Schatzl (2 intervenții, a apărat un 7m) – Christoffer Thor 8, Mathias Pedersen 5, Daniel Blomgren 4, Rasmus Torbjornsson Samuel Lindberg 2, Niclas Barud 2, Jacob Lundhal 1, Mathias Back Moller 1, Jonathan Sandberg 1, Jesper Filen, Albin Hagglund Juner, Fredrik Hellgren, Hjalmar MacFie, Johan4,  Nilsson. Oficiali: Antrenori: Michael Franzen, Dennis Sandberg, Patrick Karlsson

Partida retur va avea loc sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 18.00 (ora locală), în Estrad Alingsas. Acest meci va fi arbitrat de slovenii Ozren Backovic și Mirko Palackovic, în timp ce delegat EHF va fi britanicul Cesar Castillo. Jocurile din finală sunt programate pe 21 și 28 mai.