Linn Blohm – Credem în noi, suntem luptătoare

Jurnalistul Adrian Costeiu, care lucrează pentru Federația Europeană de Handbal, a realizat un amplu material cu jucătoarea suedeză Linn Christine Blohm, publicat pe site-ul oficial EHF. L-am tradus și noi pentru dvs.

Mândru, exigent și avizat, așa este publicul băimărean. Fanii CS Minaur Baia Mare se deplasează de obicei la Sala Polivalentă “Lascăr Pană” pentru a-și încuraja echipa, declarând orașul drept “Capitala handbalului românesc”. Însă calificarea la turneul final al EHF European League din 8-9 mai este cea mai mare realizare europeană din istoria echipei, într-un sezon unic, în care Baia Mare a pierdut un singur joc în drumul său către turneul final.

Cu jucătoare din șapte țări și trei continente, toată lumea a participat la performanță, iar una dintre jucătoarele care au avut o contribuție decisivă a fost Linn Blohm. O jucătoare care joacă ambele faze, în echipa All-star a Campionatului Mondial din 2019, și-a îmbunătățit jocul, ajutându-și echipa să ajungă în Final Four.

Nu mulți jucători suedezi au semnat cu echipe românești în trecut, dar avem în memorie pe Isabelle Gulldén și pe Linnea Torstensson, care s-au alăturat echipei CSM București și au ajutat clubul la una dintre cele mai neașteptate victorii din istoria Ligii Campionilor EHF, în sezonul 2015/16.

„Înainte să semnez cu Baia Mare, am vorbit cu Bella, pentru că are și ea un băiețel, la fel ca mine. Am vrut să fac ceva diferit, dar am vrut și un mediu bun pentru a-mi crește fiul”, a spus Blohm.

„Mi-a spus să accept oferta, pentru că România are multe de oferit și este un loc bun pentru copii. Prin urmare, mi-a fost ușor să vin aici. Sunt foarte fericită că am făcut o alegere bună. ”

A fost cu siguranță o mare schimbare pentru Linn, care a jucat înainte în Suedia și în Danemarca, venind la Minaur de la København Handbold. A fost mai ușor pentru ea, venind împreună cu alte două colege de lot național, Filippa Idehn și Mikaela Massing.

„Chiar cred în noi, pentru că suntem luptătoare și putem juca foarte bine. Sigur, așteptările sunt mari, dar există o mulțime de jucătoare cu experiență în lot, astfel încât să putem face față atât presiunii, cât și cerințelor ”, a spus Blohm.

„Îmi place și să fiu aici, România este o țară frumoasă, cu peisaje superbe, sunt munți peste tot. |mi place aici.”

Baia Mare a obținut victorii împotriva echipelor Astrakhanochka, Storhamar, Thuringer HC și HC Dunărea Brăila în drumul spre finala EHF. Găzduirea turneului din 8 și 9 mai la Baia Mare este o lovitură uriașă. Minaur va juca în semifinală cu Nantes.

“Nu știu multe despre Nantes acum, chiar dacă am acolo o colegă suedeză de la națională, Nathalie Hagman”, a spus Blohm. „Le vom analiza și ne vom concentra asupra punctelor forte, dar dacă au ajuns aici, cu siguranță sunt o echipă bună”.

„Ei bine, aș vrea să joc cu Ikast / Herning Handbold, sigur. Îi cunosc bine, sunt o echipă foarte bună, dar nu există adversari ușori aici.”

Linn Blohm a fost desemnată jucătoarea suedeză a anului în 2020. Puțini știu însă că a început handbalul ca inter stânga, trecând la poziția de pivot când avea 19 ani. „De fapt, este un avantaj pentru mine, pentru că pot citi jocul mai bine. {tiu ce pot face interii și cum pot înscrie câteva goluri cu poziționarea mea”, a spus Blohm.

Cu toate acestea, munca grea și depășirea unei provocari majore cu zâmbetul pe buze a fost principalul ingredient pentru ascensiunea lui Blohm spre vârfuri în ultimii ani.

Născută surdă la urechea stângă, suedeza ar fi putut cu ușurință să renunțe în primii ani de carieră. În schimb, ea a decis să se concentreze pe handbal și totul a dat roade, în vară urmând să meargă la Gyori Audi ETO KC.

„A trebuit să mă adaptez, dar nu m-am gândit la asta ca la o problemă. Permiteți-mi să vă spun o poveste amuzantă: când eram junioară, deoarece banca era pe partea stângă, m-am prefăcut că nu aud când antrenorul îmi cerea să mă schimbe”, a spus Blohm zâmbind. „Este micul meu secret, dar acum îl pot spune.”