Adrian Petrea – Mă bucur că am ajuns într-un templu al handbalului

Adrian Petrea s-a născut în municipiul Bacău, la data de 28 iunie 1978. Fostul mare internațional al României își propune să se bată pentru primele locuri cu Minaur în Liga Zimbrilor, Cupa României și EHF European Cup, considerând că echipa băimăreană are în acest moment al doilea lot ca valoare din campionat, după Dinamo București.

– Ne bucurăm că ai venit la echipa noastră. Ce reprezintă pentru tine Minaur în acest moment?

– Întotdeauna, nu doar acum, Minaur a reprezentat un club cu tradiție, un templu al handbalului. Ca jucător am avut aici meciuri spectaculoase și știu că publicul și orașul de aici respiră handbal. Este un templu al handbalului și de aceea au fost multe meciuri ale echipei naționale care s-au desfășurat aici și se vor mai desfășura și altele. Publicul este cunoscător și este de mare folos clubului și handbalului românesc.

– Ai apucat să vezi echipa la lucru. Cum vezi lotul, cum îi vezi pe băieți?

– Ieri am desfășurat primul antrenament, însă lotul îl știam dinainte. Este un lot valoros, cu jucători de valoare. Transferurile care s-au făcut sezonul acesta au adus plusvaloare față de sezonul trecut. Dacă este să luăm după cum e pe hârtie, din punctul meu de vedere, este al doilea din campionat după Dinamo. Trebuie să recunoaștem valoarea echipei Dinamo, dar asta nu înseamnă că o vedem deja câștigătoare în meciurile cu Minaur sau cu alte echipe din campionat.

– Față de sezonul trecut și cu toate regulile astea noi, ți se pare mai puternic campionatul românesc?

– Da. Ultimul regulament dat de FRH a punctat la nivelul de transferuri bune pe plan intern. Fiecare echipă a avut posibilitatea să aducă jucători de calitate și da, recunosc, este un campionat mai puternic. Mai mult, este un campionat care va fi vizibil din exterior. Asta este extrem de important, pentru că venind jucători valoroși din alte țări, imaginea handbalului românesc este dusă peste hotare. Asta o știu din proprie experiență, pentru că primesc informații din exterior, și văd că vizibilitatea handbalului românesc este acum la alte cote, superioare.

– A ajutat și performanța echipei Dinamo, cum sperăm să ajute și Minaur în cupele europene…

– Sigur a ajutat performanță dinamoviștilor în Liga Campionilor, sperăm să ajutăm și noi și celelalte echipe care vor juca în Europa, pentru că este foarte important. Transferurile făcute anul acesta ajută însă mult de tot.

– Ai dreptate, pentru că și noi l-am luat pe Toledo, care vine de la Vardar Skopje, dublă campioană în Liga Campionilor.

– Da, Minaur a punctat foarte bine, dar și alte echipe. Uite, spre exemplu Reșița, care sezonul trecut lupta pentru salvarea de la retrogradare, a avut posibilitatea să aducă jucători foarte buni, de lot național.

– Ești secundul lui Rareș Fortuneanu la prima reprezentativă. Acolo cum merg treburile?

– Normal, noi avem prima acțiune în luna noiembrie, cu meciurile pentru calificări, dar stăm cumva în stand-by. Nu știm nimic momentan cum vor merge lucrurile. Și asta este cel mai rău în ziua de astăzi, pentru că trăim într-o incertitudine totală. Nu știm când începe campionat, nu știm când să pregătim echipele să le aducem într-o formă, nu se pot juca amicale, sunt multe. Ar trebui o asumare, cred că din partea FRH, să dea un termen de începere, cât de îndelungat ar fi el, pentru că noi că antrenori, precum și conducătorii de club, să știm cum să ne organizăm. Noi, astăzi, punctual vorbind, antrenăm echipa pentru începerea campionatului în fata de 19 august, ceea ce din punctul meu de vedere nu cred că se va întâmpla. S-a amânat tot. Este foarte greu pentru o echipă să intre într-un campionat fără o pregătire bună, fără meciuri de pregătire. La Minaur sunt jucători nou veninți, îți trebuie o omogenizare în joc. Asta nu poți face doar la antrenament, trebuie jocuri, cu presiunea rezultatului. Trăim într-o incertitudine totală.

– Ai semnat un contract pentru un an cu Minaur. Sunt și posibilități de prelungire?

– Da. Sunt obiectivele impuse de către club. Acestea sunt: în Liga Zimbrilor trebuie să terminăm pe podium, calificarea în Final Four-ul Cupei României și un parcurs cât mai lung în Challenge Cup, o semifinală, o finală chiar. Acum, Challenge Cup este mai puternică, pentru că sunt echipe care anul trecut au jucat în Cupa EHF, după restructurarea făcută de federația europeană.