Dacă pierzi barajul de promovare poți, totuși, promova?

Noul sezon de Liga 2, ediția 2022-2023, va începe în data de 6 august. {tim sigur că trei echipe din Liga 2 au promovat în prima ligă (Petrolul, Hermannstadt și “U” Cluj), însă nu știm sigur care dintre echipele care au retrogradat din prima ligă se vor înscrie în sezonul viitor (Dinamo, Clinceni sau Gaz Metan). Se știu echipele care vor retrograda din Liga 2, dar nu se știu echipele ce se vor înscrie pentru sezonul viitor. Nici măcar participarea și câștigarea barajului de promovare în Liga 2 nu garantează că echipele se vor și înscrie.

Noul sezon de Liga 2 va fi asemănător celui trecut, doar că și în play-out se vor juca meciuri tur-retur. Astfel în campionat trebuie să participe 20 de cluburi. Pentru că sunt multe semne de întrebare, FRF a stabilit un mod suplimentar de atribuire a locurilor în eșalonul secund. În eventualitatea în care vor rămâne locuri vacante pentru noul sezon, acestea sunt ocupate în primul rând prin aplicarea prevederilor articolului 19, aliniatul 1, litera a din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF).

FRF a stabilit noi criterii. Ar putea urca în Liga 2 inclusiv echipe care pierd barajul de promovare. Dacă în ediția 2022/2023 a Ligii 2 rămân locuri vacante anterior începerii competiției, acestea vor fi completate în conformitate cu prevederile art. 18 alin. 1 lit. a din ROAF. În situația în care numărul de locuri vacante este mai mare decât cel posibil a fi completat prin aplicarea prevederilor regulamentare, se va realiza un clasament al echipelor care au participat la runda finală a barajului pentru promovarea în Liga a 2-a și care nu au obținut promovarea, pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

  • Numărul de puncte obținute în runda finală a jocurilor de baraj.
  • Golaverajul general rezultat din participarea la runda finală a jocurilor de baraj.
  • Numărul de goluri marcate în runda finală a jocurilor de baraj.
  • Dacă și după aplicarea criteriilor de mai sus, două sau mai multe echipe se află la egalitate, se vor aplica cele 3 criterii de mai sus, în aceeași ordine, cu privire la toate jocurile de baraj pentru promovare în Liga a 2-a (respectiv se vor avea în vedere atât jocurile din runda finală cât și cele din runda semifinală).
Meciurile din faza finală a barajului:
  • F1: Dante Botoșani – SC Oțelul Galați
  • F2: CS Tunari – Progresul Spartac
  • F3: CSM Slatina – AFC Odorheiu Secuiesc
  • F4: CSC Dumbrăvița – CSM Reșița
  • F5: CS Hunedoara – CS Minaur Baia Mare

Jocurile tur au loc în data de 4 iunie, de la ora 18.00, iar returul se desfășoară în data de 8 iunie, de la ora 17:30.

Nu ne grăbim însă cu nicio concluzie, pentru că prima șansă o au echipele care au retrogradat. Locurile care au devenit vacante vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate și care îndeplinesc condițiile de participare în competișia respectivă. Au retrogradat: Politehnica Timișoara (36 puncte), Unirea Constanța (18 puncte), Dunărea Călărași (7 puncte), Dacia Unirea Brăila (5 puncte), Astra (-1 puncte, după ce i s-au scăzut 20 obținute pe teren).

Poli Timișoara va fi prima invitată, având în vedere că este pierzătoarea barajului de menținere în Liga 2 disputat cu FC Brașov.