Se cunosc în mare parte echipele ce vor activa sezonul viitor în Liga 2

Federația Română de Fotbal a informat rezultatul procesului de certificare a cluburilor cu drept de participare în noul sezon de Liga 2, ediția 2022-2023. Exceptând nou-promovatele din Liga 3, care au început mai târziu procesul de obținere a “Certificatul pentru participarea în Liga 2”, dintre cele care au evoluat în eșalonul secund în sezonul recent încheiat au îndeplinit condițiile minime de participare și în noul sezon 14 echipe.

Doar Dinamo din cele trei retrogradate din Liga 1 are dreptul de a juca în Liga 2 în noul sezon. Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, care nu au obținut nici licența de Liga 1, nu au nici certificarea de Liga 2, astfel că acestea nu vor evolua în eșalonul secund.

În Liga 2 au obținut sportiv dreptul de a continua 12 cluburi din cele 20 care au evoluat în sezonul recent încheiat: Steaua București, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, FK Miercurea Ciuc, FC Buzău, Unirea Dej, CS Comunal {elimbăr, Metaloglobus București, Politehnica Iași, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Ripensia Timișoara și FC Brașov. Cum Gaz Metan și Academica Clinceni nu vor juca în Liga 2 au rămas, practic, două locuri vacante în noul sezon. Acestea vor fi ocupate de două dintre cele cinci retrogradate sportiv din eșalonul secund. Este vorba despre Politehnica Timișoara și de Unirea Constanța, retrogradată direct.

elelalte trei retrogradate sunt Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila și Astra Giurgiu, despre care FRF nu anunță dacă și-au depus dosarul. Din Liga 3 în Liga 2 au promovat cinci echipe: SC Oțelul Galați, Progresul Spartac, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și CS Minaur Baia Mare. Procesul de certificare pentru eșalonul secund mai durează.

Au ratat promovarea în Liga 2 echipele Dante Botoșani, CS Tunari, AFC Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița și CS Hunedoara. În cazul în care vor apărea noi locuri vacante în eșalonul secund, FRF va completa locul vacant sau locurile vacante cu următoatele formații pierzătoare de baraj de promovare, în următoarea ordine: CS Hunedoara, AFC Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița, Dante Botoșani și CS Tunari.

Noul sezon de Liga 2, 2022-2023, se anunță a fi unul interesant. Va fi un sezon regular doar cu meciuri tur, 19 la număr, după care primele șase clasate merg în play-off, iar celelalte 14 echipe vor fi repartizate în douã grupe de play-out. |n play-out vor urma să se joace meciuri tur – retur, cum s-a întâmplat acum în play-off. În ediția 2021-2022, în grupele de play-out s-au disputat doar meciuri tur.